Aviador Kustannus

Valtakunta tästä maailmasta

Tekijä: Alejo Carpentier
Suomentaja: Jyrki Lappi-Seppälä
Romaani
ISBN: 9789527063293
Sidottu, 160 sivua
Ilmestyymisaika: elokuu 2017 

Osta kirja!

Kuubalaisen Alejo Carpentierin (1904–1980) pääteos Valtakunta tästä maailmasta sijoittuu maailman ensimmäisen mustan tasavallan Haitin historiaan. Kirja on todellisuuspohjainen tulkinta paljon kärsineen saaren varhaisista vaiheista, ja sen mustan kuninkaan Henri Christophen noususta ja tuhosta orja Tï Noëlin näkemänä. Samalla se on rehevän aistivoimainen kuvaus vallasta, voodookulttuurista ja niiden yhteentörmäyksestä kaukaisella Karibianmeren saarella 1800-luvun alussa.

Carpentierin kieli sekä dramaattinen mielen ja reaalimaailman tapahtumien vyöry tempaavat mukaansa tavalla, joka ei jätä kylmäksi. Jyrki Lappi–Seppälän täsmällinen ja elävä suomennos tekee tälle latinalaisamerikkalaisen kirjallisuuden merkkiteokselle täyttä oikeutta.

"Todellisuus avautuu teoksessa mystisesti virittyneenä henkisenä tilana, jossa ulkoinen ja sisäinen ovat yhtä vahvasti läsnä. Siinä syy miksi Alejo Carpentieria on pidetty yhtenä maagisen realismin keskeisenä kehittäjänä, uuden ilmaisun esitaistelijana - vuosikymmeniä ennen Gabriel García Márquezia"
Helsingin Sanomat 31.12.2017, Jukka Petäjä
"Valtakunta tästä maailmasta jää myös kaihertamaan mieltä. Ei sen vuoksi, että se valottaa Haitin ja orjuuden synkkää historiaa, vaan nimenomaan siksi, että se kertoo jotakin hyvin oleellista ihmisluonnosta. Toivottavasti Aviador jatkaa Carpentierin tuotannon julkaisemista myös jatkossa. Jyrki Lappi-Seppälän käännökset ovat suorastaan lumoavaa luettavaa."
Marissa Mehr, café pour les idiots -blogi. 14.12.2017.
Valtakunta tästä maailmasta