Aviador Kustannus

Puutornimuuntamot – tarinoita sähkönsiirrosta

Tekijä: Maarit Verronen
Asiaproosa
ISBN: 9789527063330
Sidottu, 350 sivua
Ilmestymisaika: syyskuu 2017 

Osta kirja!

Puutornimuuntamot – tarinoita sähkönsiirrosta on kiehtova tarina itsenäisen Suomen sähköistämisen vaiheista ja samalla salapoliisimatka näiden jo osaksi luontoa muuttuneiden muistomerkkien äärelle. Maarit Verronen kuvaa vaivalla löytämiään puutornimuuntamoja kiintymyksellä ja herättää lukijassa halun vaalia tätä koko maailmassa ainutlaatuista hyötyrakennusperintöä.

Vuosikausien tutkimustyö katoamaisillaan olevan muuntamokannan parissa on tuottanut lukijan iloksi tarinoita, jotka yllättävät yksityiskohdillaan ja joissa faktat ovat kohdallaan. Kirjailija ihailee puisten muuntamotornien korutonta arkkitehtuuria ja ilahtuu, kun hylätty torni on muuntunut lintujen pesimäpaikaksi tai mehiläisyhdyskunnan kodiksi.

Ihminenkään ei ole läheskään aina hylännyt näitä maaseudun entisaikaisia hermokeskuksia. Moni omaa kulttuurimaisemaansa vaaliva maanomistaja on ymmärtänyt muuntamon arvon ja käyttänyt luovuuttaan keksiessään elämänsä ehtoota viettävälle tornivanhukselle uusiokäyttöä leikkimökistä kesäkahvioon.

Paavo Väyrysen Pohjanranta-keskuksen mansardikattoinen entinen muuntamo perustettiin aikanaan keminmaalaisen vaivaistalon maille. Spede Pasasen filmiryhmä puolestaan haki Pohjan tähteet -elokuvan kuvausten aikaan sopivaa räjäytettävää muuntamotornia; sellainen löytyi Lohjan Sähköltä.

"Parhaiten romaanikirjailijana tunnettu Verronen perehtyi vuosien ajan näiden sähköteknisten perinnerakennusten värikkääseen historiaan ja teki työnsä perusteella kirjan. Verronen löysi sitkeän salapoliisityön avulla Suomesta 90 puurakanteista muuntamotornia, jotka kävi kuvaamassa ja selvitti niiden tarinan."
Tekniikan historia, 8/2017 Kari kortelainen
"Kahdesti Finlandia-ehdokkaana olleen Verrosen teksti onkin vetävää ja sielukasta. Taustalla näkyy aito kiinnostus aiheeseen, mikä vain parantaa kirjan luettavuutta. Kirja on enemmän kertomus ja vähemmän pölyltä maistuva teollisuushistoriallinen tutkimus."
Energiauutiset, 13.12.2017 Petri Sallinen
Puutornimuuntamot – tarinoita sähkönsiirrosta