Aviador Kustannus

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Tekijä: Niko Jutila
Tietokirja, Elokuvahistoria
ISBN 9789527347287
Sidottu, kovakantinen, 450 sivua
Ilmestymisaika: huhtikuu 2020

Osta kirja!

Millainen olisi ollut Jörn Donnerin ja Matti Kassilan Tuntematon sotilas, Renny Harlinin esikoiseksi kaavailtu Perintö tai Edvin Laineen elokuva Sibeliuksesta? Miksi Rauni Mollbergin filmatisoinnit Puukkojunkkareista, Mustasta hurmiosta ja Kivenpyörittäjän kylästä jäivät toteutumatta, vaikka niillä oli Elokuvasäätiön tuki takanaan?

Entä mistä Spede Pasasen Kauhukakarassa oikein oli kyse, ja kuka olisi astunut Masa Niemen saappaisiin 1970-luvulla suunnitellussa Pekka ja Pätkä palokuntalaisina -elokuvassa? Ja mitä ihmettä Martin Scorsesella, Francis Ford Coppolalla, John Landisilla, Michael Powellilla ja Leonardo DiCapriolla on tekemistä toteutumattomien suomalaisten elokuvien kanssa?

Hyvinkääläinen Niko Jutila on tutkinut suomalaista elokuvahistoriaa maamme itsenäisyyden alkuvuosista nykypäivään – ja tehnyt löytöjä, jotka avaavat aiemmin kirjoittamatonta historiaa suomalaisesta elokuvasta. Samalla menneiden vuosikymmenten elokuvatähtien elämäntarinat piirtyvät esiin ainutkertaisella tavalla.

Niko Jutila: Poikki! – toteutumattomat suomalaiset elokuvat