Aviador Kustannus

Koiraakin kurjempi

Tekijä: Charles Mingus
Suomennos: Jussi Niemi
Omaelämäkerta
ISBN: 9789527063620
Sidottu, kovakantinen, 230 sivua
Ilmestymisaika: lokakuu 2018
 

Osta kirja!

Charles Mingus (1922-1979) oli jazzin arvostetuimpiin kuuluva säveltäjä, orkesterinjohtaja ja kontrabasisti. Hän oli myös kirjallisesti lahjakas sekä monin tavoin ristiriitainen persoonallisuus. Mingus valmisteli yli 20 vuoden ajan Beneath The Underdog-omaelämäkertaansa, joka oli ilmestyessään vuonna 1971 merkkitapaus. Nyt tämä jazzkirjallisuuden klassikko ilmestyy vihdoin suomeksi musiikkitoimittaja Jussi Niemen kääntämänä.

Kirjassaan Mingus kuvaa raastavasti mustan, kompromisseja kaihtavan taiteilijan asemaa 1940-60-lukujen Yhdysvalloissa. Teoksen elävä kerronta vie mennessään, ja auttaa lukijansa eläytymään niihin haasteisiin, mitkä Mingus koki pyrkiessään löytämään oman paikkansa väkivallan ja rotusorron keskellä eläessään. Rivien välistä tulee esiin herkkä taiteilija, jonka hartain toive on saada osakseen rakkautta sekä ymmärrystä omalle taiteelleen.

"Teos haastaa lukijan kokemaan mielessään, minkä Charles Mingus koki pyrkiessään löytämään paikkansa väkivallan ja rakkaudettomuuden keskellä. Pinnan alla väreilee sarkastista huumoria ja rivien välissä ilmentyy herkkä taiteilija, jonka syvin toive oli saada hyväksyntää ja kyetä antamaan luova panoksensa... Mingus -suomennos on osoitus Jussin [Niemi, suomentaja] taidosta taikoa kielenkäyttöön aidon tuntuinen ja kiihkeän slangin sävyttämä tunnelma."
Jazzrytmit, 18.10.2018. Antti Suvanto
"Moniin muihin muusikkojen omaelämäkertoihin verrattuna Koiraakin kurjempi kiehtoo edelleen erilaisilla tulkintamahdollisuuksillaan, vaikka tajunnanvirtaisiksi tyylitellyt ja loppua kohti tiiviiksi yltyvät jaksot vaativat vähän pinnistelyä. Syy ei ole vähääkään kirjan ansiokkaan kääntäjän, musiikkitoimittaja Jussi Niemen. Hänen eri Mingusinsa kirjoittavat ja puhuvat erittäin luontevaa suomea lauseiden juuri koskaan horjumatta tai hyytymättä."
Helsingin Sanomat, 3.1.2019. Harri Uusitorppa
Charles Mingus: Koiraakin kurjempi