Aviador Kustannus

Koiraakin kurjempi

Tekijä: Charles Mingus
Omaelämäkerta
ISBN: 9789527063620
Sidottu, kovakantinen, 230 sivua
Ilmestyy: 8.10.2018

Osta kirja!

Charles Mingus (1922-1979) oli jazzin arvostetuimpiin kuuluva säveltäjä, orkesterinjohtaja ja kontrabasisti. Hän oli myös kirjallisesti lahjakas sekä monin tavoin ristiriitainen persoonallisuus. Mingus valmisteli yli 20 vuoden ajan Beneath The Underdog-omaelämäkertaansa, joka oli ilmestyessään vuonna 1971 merkkitapaus. Nyt tämä jazzkirjallisuuden klassikko ilmestyy vihdoin suomeksi musiikkitoimittaja Jussi Niemen kääntämänä.

Kirjassaan Mingus kuvaa raastavasti mustan, kompromisseja kaihtavan taiteilijan asemaa 1940-60-lukujen Yhdysvalloissa. Teoksen elävä kerronta vie mennessään, ja auttaa lukijansa eläytymään niihin haasteisiin, mitkä Mingus koki pyrkiessään löytämään oman paikkansa väkivallan ja rotusorron keskellä eläessään. Rivien välistä tulee esiin herkkä taiteilija, jonka hartain toive on saada osakseen rakkautta sekä ymmärrystä omalle taiteelleen.

"Teos haastaa lukijan kokemaan mielessään, minkä Charles Mingus koki pyrkiessään löytämään paikkansa väkivallan ja rakkaudettomuuden keskellä. Pinnan alla väreilee sarkastista huumoria ja rivien välissä ilmentyy herkkä taiteilija, jonka syvin toive oli saada hyväksyntää ja kyetä antamaan luova panoksensa... Mingus -suomennos on osoitus Jussin [Niemi, suomentaja] taidosta taikoa kielenkäyttöön aidon tuntuinen ja kiihkeän slangin sävyttämä tunnelma."
Jazzrytmit, 18.10.2018. Antti Suvanto
Charles Mingus: Koiraakin kurjempi