Aviador Kustannus

Jazzia Jumalan armosta – Juhani Aaltosen tarina

Tekijä: Hannu Luntiala
Elämäkerta
ISBN: 9789527063316
Sidottu, 250 sivua
Ilmestymisaika: syyskuu 2017 

Osta kirja!

Saksofonisti-huilisti Juhani Aaltonen (s. 1935) on käynyt läpi pitkän taipaleen sotalapsesta kaikkien kunnioittamaksi muusikoksi, joka on säilyttänyt nöyryytensä ja vilpittömyytensä vaikeuksienkin keskellä.

Hannu Luntiala tavoittaa Aaltosen elämää ja musiikkia käsittelevässä kirjassaan Jazzia Jumalan armosta "Junnun" luonteen kaikessa syvyydessään. Teos käy kohteensa viitoittamassa vapaassa hengessä läpi Aaltosen kasvun kymenlaaksolaisesta tanssimuusikosta ja sahatyöläisestä Sibelius–Akatemiaan ja pääkaupungin moderneihin jazzvirtauksiin, jotka mullistivat nuoren puhaltajan taidekäsityksen.

Viisikymppisenä Juhani Aaltonen koki vakavan henkisen kriisin, jonka seurauksena hän löysi vuosikymmenten mittaan yhä syvenneen henkilökohtaisen uskon. Vaikka Aaltonen välttää korostamasta hengellisyyttään, se kuuluu hänen musiikkinsa joka tahdissa ja sävelessä.

"Tämän pohdiskelun jälkeen alkaa tuntua siltä, että Luntialan kirja ei oikeastaan olekaan elämäkerta tavanomaisessa mielessä, vaan pikemminkin romaani, jonka päähenkilö on muusikko Aaltonen, ja kertojana toimii kirjailija Luntiala. Kysymyksessä on siis aluevaltaus – ainakaan minä en ole törmännyt aikaisemmin vastaavaan teokseen. Jazz-harrastajan kannatta kyllä lukea tämä teos, mutta samalla saa varautua epätavalliseen lukemiskokemukseen."
Uusi Suomi, 11.2.2018 Pekka Pihlanto
"Rakenteellisesti kirja perustuu keskusteluihin taiteilijan kanssa. Luonteeltaan dokumentoivina ne paitsi luovat erinomaisen katsauksen Aaltosen uraan myös peilaavat suomalaisen jazzin kehityskertomusta."
Kymen Sanomat, 11.1.2018 Reijo Vaurula
"Uunituore Hannu Luntialan toimittama 'Jazzia Jumalan armosta - Juhani Aaltosen tarina' -kirja kuvaa hienosti Aaltosen värikästä, välillä rankkaakin elämää ja ainutlaatuista pitkälti itseoppineen muusikon uraa."
Keski-Uusimaa, 22.11.2017. Pauli Saarinen
Jazzia Jumalan armosta – Juhani Aaltosen tarina