Aviador Kustannus

Eroica

Tekijä: Alejo Carpentier
Suomentaja: Jyrki Lappi-Seppälä
Romaani
ISBN 978-952-7063-14-9
Sidottu, 170 sivua
Ilmestymisaika: syyskuu 2016
 

Osta kirja!

Romaanin päähenkilö pakenee takaa-ajajiaan konserttisaliin, ja käy konsertin aikana läpi menneisyyttään, ihmissuhteitaan, uskonnollisia kokemuksiaan, sekä tilittää suhdettaan häntä ympäröivään 1930-luvun Kuuban yhteiskunnalliseen sekasortoon. Muutamaa penkkiriviä taaempana kaksi hänen entistä ystäväänsä odottaa konsertin päättymistä ja oikeaa hetkeä toteuttaa suunnitelmansa.

Kirjailija kutoo romaanissaan mestarillisen maagis-realistisen kudoksen, jossa dramaattiset mielen ja reaalimaailman tapahtumat vievät mukanaan. Kirjan tarinan nykyaika kestää 46 minuuttia eli saman verran kuin Beethovenin Eroica-sinfonia.

Kuubalainen kosmopoliitti ja maagisen realismin varhainen pioneeri Alejo Carpentier kirjoitti romaaninsa, kuten Beethoven teoksensa. Musiikkitieteilijän koulutuksen saanut kirjailija totesi sommitelleensa romaanin sonaatin tavoin: ”Musiikkiin perehtynyt lukija voi havaita selvästi tämän kehittelyn.” Jyrki Lappi-Seppälän täsmällinen ja elävä suomennos tekee vaikuttavalle romaanille oikeutta.

"Maaginen realismi ei ole pelkkää mystiikkaa eikä viittauksia uskontoon ja tuonpuoleiseen. Näistä ja väkivaltaisen raa'asta arjesta se sommittelee unenomaisen kauniin ja ihmeellisen kokonaisuuden."
Esko Karppanen, Kaleva 6.3.2017
"...selvää on ettei esimerkiksi Gabriel García Márquezin tuotantoa tunnetussa muodossaan olisi olemassa ilman Carpentierin vaikutusta" "Nyt suomeksi saatu ja tavattoman kauniisti suomennettu Eroica on pieni muttei mitenkään kompakti tyylinäyte Alejo Carpentierin ominaislaadusta."
Tommi Aitio, Kauppalehti 27.9.2016
Alejo Carpentier: Eroica