Aviador Kustannus

Eläköön rumba!

Tekijä: Andrés Caicedo
Suomentaja: Jukka Koskelainen
Romaani
ISBN 978-952-7063-04-0
Sidottu, 250 sivua
Ilmestymisaika: elokuu 2015


 

Osta kirja!

Eläköön rumba! on nuorena kuolleen ja kulttimaineeseen nousseen kolumbialaiskirjailijan pääteos. Calin miljoonakaupunkiin sijoittuva nuorisokuvaus on huumehuuruinen ja lyyrinen rappiotarina. Se täydentää Kolumbian ja koko latinalaisen Amerikan kokonaiskuvaa kirjoittamalla siitä, minkä Gabriel Garcia Marquez jätti kertomatta. Romaanissa on paljon elokuvallisia piirteitä, olihan kirjailija todellinen leffahullu, joka vietti suuren osan arjestaan elokuvateattereissa.

Varhain kuolleen Andrés Caicedon nuoruus täyttyi myös 1960-luvun lopun ja 70-luvun alun rock- ja salsamusiikista. Tämä näkyy ja kuuluu sekä romaanin kielessä että sen tapahtumien äänimaisemana. Kirjailijan traagisella kohtalolla on yhtymäkohtansa moniin rock-musiikin varhain sammuneisiin suurnimiin. Eläköön rumba! ilmestyi vuonna 1977 vain kuukautta ennen Caicedon itsemurhaa.

Romaanin kieli on sekoitus Calin katujen murretta ja oppineen korkeakulttuurista espanjaa. Suomennostyönä se oli kääntäjä Jukka Koskelaisen mukaan vaativa mutta antoisa.

"Sukupolviromaanina Eläköön rumba! tarjoaa samankaltaisia kollektiivisia samastumiskohteita kuin Jack Kerouacin romaani Matkalla."
Helsingin sanomat 20.12.2015, Jukka Petäjä
"Näin romaani räjähtää ympäriinsä: se on kokeellista proosaa, musiikillinen kronikka, nuorisokapinaa, poliittinen aikalaistodistus, lyyrisiä kaupunkikuvia, verisiä kauhunäkyjä ja taidokkaita pienoismuotokuvia katujen kulkijoista. Laajakuva hengästyttää, ja proosarunomainen ilmaisu tekee nuoren tytön odysseiasta myyttisen."
Keskisuomalainen 7.9.2015, Risto Löf
Andrés Caicedo: Eläköön Rumba!