Aviador Kustannus

Chaplinin hymyn takana

Tekijä: Yvan Goll
Suomentaja: Einari Aaltonen
Näytelmiä, runoja, proosaa
ISBN 978-952-7063-15-6
Nidottu, 260 sivua
Ilmestymisaika: huhtikuu 2017
 

Osta kirja!

Dadaismin ja surrealiamin johtohahmoihin kuuluneen saksalais-ranskalaisen Yvan Gollin (1891-1950) tuotantoa tarjotaan nyt ensi kertaa suomalaislukijoille. Näytelmiä, runoja ja lyhytproosaa sisältävän teoksen teemoista on elokuva vahvasti esillä. 1920-luvulla, mykkäelokuvan kulta-aikana, uusi taidemuoto innosti silloisia modernisteja. Goll oli innolla mukana todistamassa uuden taidemuodon syntyä ja leviämistä. Tunnetuin tämän uuden taiteen tekijöistä oli tietysti Charles Chaplin.

Goll kirjoitti oman tulkintansa tästä kaikkien rakastamasta kulkurihahmosta nuorena miehenä Pariisissa asuessaan. Chapliniadi – Chaplinin hymyn takana -näytelmässä fantasia ja todellisuus kietoutuvat absurdiksi vyyhdeksi, jonka keskellä tuttu kulkurihahmo hätkähdyttää lukijaa ja katsojaa. Kirja sisältää Chapliniadi-näytelmän lisäksi Gollin lyriikkaa ja lyhytproosaa. Einari Aaltosen ansiokkaasti alkukielestä suomentamat tekstit ovat aarre eurooppalaisen kulttuurin ystäville.

"Einari Aaltonen on tehnyt kulttuurihistoriallisesti merkittävän avauksen tuomalla hienon runoilijan suomalaisten lukijoiden ulottuville. Suomennos on erinomainen. Gollia lukiessa voi aistia, miten chaplinmainen energisisyys vaikuttaa 1920-luvun suurkaupungin ilmassa."
Veli-Matti Huhta, Filmihullu 3/2017
"Dadaismin ja surrealismin johtohahmoihin kuulunut Yvan Goll (1891-1950) oli peloton ja näkemyksekäs kirjoittaja. Se ilmenee tekstikokoelmasta Chaplinin hymyn takana."
Matti Komulainen, Suomen Kuvalehti 8.7.2017
Yvan Goll: Chaplinin hymyn takana