Aviador Kustannus

Pete Hoppula & Matti Laipio

Pete Hoppula & Matti LaipioPete Hoppula (s. 1977) heittäytyi afroamerikkalaisen musiikin vietäväksi jo ala-asteikäisenä. Niin levykeräilijänä, muusikkona, aiheeseen vihkiytyneenä tutkijana kuin toimittajanakin hän on ollut vaikuttamassa suomalaisen juurimusiikkikentän vaiheisiin läpi 2000-luvun. Hoppula on toiminut Blues News -lehden vastaavana päätoimittajana sekä Finnish Blues Societyn puheenjohtajana.

Matti Laipio (s. 1944) aloitti rytmimusiikkiharrastuksensa 1950-luvulla ja on perehtynyt bluesin ohella laajalti koko afroamerikkalaisen musiikin kenttään. Hän on kirjoittanut musiikista eri lehtiin vuosikymmenten ajan, tuottanut levyjä ja toiminut musiikkialan järjestöissä. Hän on myös arvostettu luennoitsija. Keväällä 2019 ilmestyvässä kirjassa Mapesta kaikki alkoi – Tapiola Big Bandin tarina Laipio paneutuu suomalaisen jazzorkesteriperinteen valovoimaisimpiin vaiheisiin.

Laipion ja Hoppulan perusteellisen tutkimustyön tuloksena Suomi-bluesin vaiheet on nyt ensi kertaa koottu kirjan kansien väliin marraskuussa 2018 ilmestyvässä Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina -teoksessa.